March 23, 2018

Soalan Yang Sering Di Tanya

Apakah kelebihan laman web?

10 kelebihan laman web

SEBAB 1 ( Bila-bila masa sahaja)

Bila sebut sahaja tentang bisnes online, sebenarnya anda boleh berbisnes pada bila-bila masa! Tiada ‘office hour’ seperti kena masuk office pukul 8.00 pagi sehingga 5.00 petang.

Semuanya bergantung kepada ketetapan masa anda! Lebih lama anda online (online dengan tujuan bisnes), maka lebih banyak pulangannya!

SEBAB 2 ( Di mana-mana sahaja)

Anda runsing tentang tempat untuk anda melakukan aktiviti bisnes anda?? Jangan risau! Dengan bisnes secara online, anda tidak perlu runsing memikirkan untuk sewa pejabat khas! Pejabat anda dimana-mana sahaja!

Mungkin kalau anda rasa ‘malas’ hendak keluar rumah, dalam bilik pun boleh jadi office anda. Atau kalau rasa bosan dalam bilik, anda boleh ‘lepak’ di warung-warung yang ada wifi. Seronok bukan?? Jadi, dengan bisnes secara online, anda boleh beraktiviti dimana-mana sahaja!

SEBAB 3 ( Pelanggan satu dunia)

Jika anda seorang usahawan, punca pendapatan anda tentunya bergantung kepada pelanggan, betul kan??

Sekiranya anda membuat bisnes secara ‘offline’, pelanggan anda begitu terhad. Mungkin dalam sehari anda boleh berjumpa dengan beberapa orang sahaja. Itu belum termasuk dengan masa yang terbuang begitu sahaja dengan ‘traffic jem’!

Tetapi sekiranya anda berbisnes secara ‘online’, pelanggan anda tiada terhad! Sekiranya anda fokus kepada rakyat Malaysia sahaja, daripada statistik penggunaan internet, lebih 80% rakyat Malaysia menggunakan internet! Besar kan peluang prospek anda??

SEBAB 4 ( Kedai 24 Jam)

Dalam bisnes, masa begitu berharga sekali. Walaupun sesaat yang berlalu, ianya amat berharga, betul kan??

Ya, tidak dinafikan. Sebab itu, sekarang ini dah wujud banyak premis-premis perniagaan yang buka kedai mereka sehingga 24jam! Kenapa agaknya ya??

Sebab, pelanggan membeli tidak menentu masanya. Ada yang terlalu sibuk di siang hari, mereka suka membeli-belah di waktu malam. Kalau yang sibuk di malam hari, mereka membeli-belah di waktu siang. Maksudnya, dalam 24 jam sehari, akan wujud proses jual beli, setuju??

Soalan saya, anda mampu untuk membuka premis perniagaan anda 24 jam sehari?? Jika mampu, silakan. Kalau tanya pada saya, maafla, memang tak mampu.

Tetapi, melalui bisnes online, dengan cara anda mewujudkan ‘kedai online (website)’, anda sebenarnya telah membuka premis perniagaan anda 24 jam ‘non-stop’!Tak percaya?? Kalau tak percaya, anda kena buka ‘kedai online’ dahulu, baru anda akan percaya!

SEBAB 5 ( Kos yang minima)

Bila sebut pasal nak berbisnes, pasti perkara pertama yang akan tergambar di fikiran kita iaitu tentang modal, setuju bukan??

Ada orang cakap, kalau tiada modal dalam RM20K ke atas, jangan mimpi nak berbisnes! Betul ke??

Yela , nanti nak beli stok, nak bayar sewa kedai, duit minyak, duit keraian untuk cari pelanggan dan macam-macam lagi kos perlu ditanggung, tak guna duit ke semua tu?? (hehe betul jugak ek)

Tapi, dengan bermodalkan RM2, anda dah boleh berbisnes! Tak percaya?? Cuba anda pergi ke cyber cafe, anda buka online, dan mulakan berbisnes! Sejam anda ber’online’ baru kena caj RM2, tapi pulangannya tiada terhad!

Jadi, tiada alasan untuk anda tidak berbisnes secara online!

SEBAB 6 ( Tak Perlu Pekerja)

Sekarang negara kita Malaysia dilanda dengan kebanjiran pekerja-pekerja asing dari negara luar. Kenapa perkara ini berlaku?? Rakyat Malaysia dah tak cukup ke untuk menampung ruang pekerjaan yang terbentang luas?? Atau rakyat Malaysia ni terlalu memilih kerja??

Jawapannya adalah disebabkan kos untuk pekerja asing lebih murah berbanding pekerja rakyat Malaysia!

Jadi, tentu anda pun salah seorang yang sedang berkira-kira untuk ambil pekerja asing untuk mengendalikan bisnes anda (bagi yang berbisnes), betul kan??

Awas! Sekiranya anda benar-benar berbisnes secara online, jangan bermimpi untuk ambil pekerja! Kenapa?? Sebab sistem online yang akan bekerja untuk anda! Betul ke?? Kalau tak percaya, mula lah melangkan ke dunia bisnes online!

SEBAB 7 (Tiada had ruang premis)

Anda mengimpikan ruang premis yang besar agar anda boleh meletakkan pelbagai barang-barang jualan dalam premis anda seperti di Giant, Tesco dan sebagainya?? Agak-agaknya kalau ruang yang sebegitu besar, kosnya pasti besar bukan??

Ya, lagi besar ruang premis perniagaan anda, semakin besar kos yang anda perlu tanggung!

Tetapi, lain pula dengan bisnes secara online. Semakin besar kapasiti ‘kedai online’ yang anda bina, semakin jimat kos yang anda keluarkan! Seronok bukan??

Jadi, apa tunggu-tunggu lagi, cepat-cepatlah berbisnes secara online!

SEBAB 8 ( Boleh bisnes pelbagai dalam satu masa)

Orang bisnes biasanya banyak idea yang ingin dibuat dan dilaksanakan. Kekadang, dalam satu masa, ingin buat macam-macam bisnes sebab dah nampak hasilnya! Pernah terjadi kepada anda?? Ya, bagi saya, ianya pernah terjadi!

Akhirnya apa yang berlaku?? Akhirnya, penat sahaja yang dapat! Yang dikejar laju sangat larinya, yang dikendong entah tiba-tiba tercicir!

Tetapi ajaibnya, dengan bisnes secara online, anda boleh mengatur bisnes anda dengan lebih sempurna dan jangan pelik kalau dalam satu masa anda boleh berbisnes lebih dari 10 bisnes dalam masa yang sama!

SEBAB 9 ( Pendapatan tidak terhad)

Kalau kita bertanya kepada orang yang ‘makan gaji’, macam mana dengan pendapatan mereka, adakah pendapatan mereka sentiasa naik setiap bulan?? Tentu jawapannya “tidak!”.

Tetapi kalau anda bertanya kepada mereka-mereka yang berbisnes secara online secara serius, adakah pendapatan mereka naik setiap bulan, tentu mereka akan menjawab,”Luar biasa naik!”

SEBAB 10 ( Mewujudkan peluang pekerjaan)

Satu isu besar dalam negara Malaysia ialah isu pekerjaan! Susah sangat ke nak dapat kerja?? Atau dah tiada peluang kerja dalam Malaysia ini??

Kita jangan jadi orang yang hanya bergantung kepada peluang, tetapi jadilah orang yang sentiasa MENCIPTA PELUANG!

Dengan anda berbisnes secara online, anda sebenarnya telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada ramai orang yang mencari-mencari peluang pekerjaan yang MUDAH dan PANTAS!

Jadi, anda di pihak yang mana, yang mencari peluang atau yang mencipta peluang???

Semoga 10 sebab kenapa anda perlu berbisnes secara online ini dapat membuka minda mereka-mereka yang belum mahu berjinak-jinak dalam dunia bisnes online dan bagi mereka-mereka yang telah memulakan langkah, gagahkan langkah anda dengan mencari lagi ILMU dan PENGALAMAN!

Sekiranya saya berminat, apakah keperluan yang perlu saya sediakan?

Sekiranya anda berminat, sila isikan borang untuk sebutharga dan pihak kami akan menyatakan keperluan yang anda perlu sediakan.

Bagaimana proses pembayaran untuk sesuatu pakej?

Untuk permulaan, deposit seperti yang dinyatakan didalam sebut harga dikenakan dan bakinya perlu dijelaskan setelah selesai iaitu sebelum pelancaran website tersebut

Bagaimana cara pembayaran?

Kami hanya menerima bayaran samada melalui tunai, cek atau bank-in untuk akaun bank tertentu sahaja.

Bagaimana setelah tempoh jaminan tamat?

Setelah tamat tempoh jaminan, sekiranya ada beberapa penambahan atau penyelenggaran, anda perlu membayar untuk mendapatkan perkhidmatan kami dengan sedikit kos.

Sekiranya saya berada dilokasi jauh, macam mana saya ingin berurusan dengan anda?

Kita boleh berurusan melalui email atau telefon. Anda boleh menghantar bahan-bahan melalui email.

Bagaimana untuk saya menguruskan sendiri laman web tersebut?

Kami akan sediakan manual untuk anda mengemaskini laman web tersebut

Syarikat / perniagaan saya belum memilikki laman web sendiri.apa yang harus saya buat untuk memilikki satu laman web?

Jika anda belum mempunyai laman web, anda haruslah mencari seseorang yang boleh membangunkan laman web mengikut konsep dan kesesuaian perniagaan anda.

Sejauh manakah pentingnya laman web untuk perniagaan saya?

Sejauh mana anda berharap tentang masa hadapan perniagaan anda, sejauh itulah pentingnya laman web rasmi anda.

Laman web rasmi membawa IMPRESSION kepada pengunjung, tidak ubah seperti “kedai online” dan “wakil syarikat“. Itu pasti.

Saya tidak tahu cara memulakannya.bagaimana caranya?

Dapatkan khidmat runding cara terlebih dahulu. Khidmat runding cara (khidmat rundingan) ataupun consultation adalah penting dalam menentukan apa yang sesuai dan apa yang tidak.

Khidmat runding cara yang bagus selalunya akan berakhir dengan hasil yang memuaskan hati semua pihak.

Saya takut ditipu

Semua orang tidak suka ditipu. Oleh itu, anda dinasihatkan supaya menyelidiki atau melihat profile pengendali laman web yang ingin anda upah itu. Jika servis atau khidmat yang diberikan itu disukai oleh pelanggannya yang terdahulu, itu bagus.

Pastikan anda mempunyai perjanjian “black and white” dan syarikat pengendali laman web tersebut telahpun berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Saya tidak yakin dengan laman web.Adakah laman web boleh membantu menaikkan nama syarikat saya?

Jika itu yang ada dalam pemikiran anda.Kami minta maaf,kami tidak boleh bantu.Anda sendiri yang memilih untuk jadikan perniagaan anda 20 tahun jauh ke belakang berbanding dengan syarikat lain

Ada bukti?

Kami mengambil contoh sebuah pasaraya terkenal dan terbesar di Malaysia iaitu TESCO.Setiap hari pasaraya ini di kunjungi oleh jutaan orang.Tetapi untuk pengembangan perniagaan,pasaraya TESCO terpaksa ikut keperluan semasa dengan memilikki laman web sendiri.Jadi ,kalau pasaraya yang terbesar juga ada buat perniagaan online,apatah lagi syarikat anda

Sebelum ini pun syarikat saya maju tanpa ada laman web?

Pada pemikiran anda merasakan syarikat anda sudah maju.Mungkin majunya syarikat anda dalam lingkungan daerah anda bukannya maju ke serata dunia.Sudah puluhan tahun perniagaan anda beroperasi.Tidak pernah ada pelanggan dari luar negara.Tetapi dengan laman web kemungkinan besar anda akan dikenali seluruh negara atau dunia

Saya peniaga kayu kayan,apa perlunya laman web untuk saya?

Bukan semua perniagaan boleh berjaya jika di’online’kan. Anda harus faham dengan perkataan POTENSI INTERNET yang diterangkan di atas tadi. POTENSI INTERNET bukan setakat jualbeli online, tapi perniagaan yang di’online’kan.

  • Jika anda menjual ikan, agak sukar untuk anda menjualnya secara online.
  • Jika anda menjual kayu kayan, agak sukar untuk anda menjualnya secara online.
  • Jika anda menjual nasi atau lauk pauk, agak sukar untuk anda menjualnya secara online.

Tapi laman web syarikat mampu untuk membantu anda pergi dengan lebih jauh lagi. Lebih MAJU!

  • Laman web rasmi syarikat mampu untuk menjadikan anda seorang pemborong ikan yang berjaya.
  • Laman web rasmi syarikat mampu untuk menjadikan anda seorang pembekal kayu kayan yang disegani ramai.
  • Laman web rasmi syarikat mampu untuk melebarkan perkhidmatan catering yang anda miliki.
Terangkan bagaimana laman web boleh membantu perniagaan saya

tu satu soalah yang bagus. Seorang usahawan adalah insan yang luar biasa. Mereka tergolong dalam kumpulan yang kreatif, berdaya maju, bervariasi dan berpandangan jauh.

Mencuba untuk MUNCUL dalam dunia internet adalah satu usaha yang bagus jika ingin DILIHAT oleh pengguna internet yang lain. Jika tiada laman web ataupun platform internet yang boleh mempromosikan syarikat/ perniagaan, bagaimana pengguna internet hendak mengetahui produk dan perkhidmatan yang kita tawarkan?

Dengan adanya laman web rasmi syarikat, anda berpeluang untuk bersama-sama dengan pesaing lain dalam menambahkan jualan dan keuntungan syarikat. Itulah peluang dan POTENSI INTERNET.

Adakah laman web boleh mendedahkan perniagaan saya ke seluruh dunia

Ya boleh!

Kelemahan yang seringkali wujud ialah rasa TIDAK PERCAYA kepada POTENSI INTERNET. Modal berpuluh ribu yang telah dikeluarkan dan tenaga kudrat yang telah diberikan seakan-akan tidak setimpal. Apabila ini berlaku, persoalan demi persoalan akan timbul.

Semua itu terjadi bukanlah disebabkan tiada jualan yang berlaku, tetapi disebabkan tindakan sendiri yang MENGHADKAN potensi syarikat/ perniagaan di mata dunia.

Pernahkah anda terfikir bagaimana dan dari mana AirAsia mendapat hasil jualan berjuta-juta ringgit sehingga menjadi sebuah syarikat yang besar???!

Saya sudah memilikki laman web sendiri tetapi inginkan pembaharuan.Adakah Proweb Design Solutions ada sediakan perkhidmatan ini

Ini merupakan antara perkara yang semakin mendapat perhatian di kalangan pemilik perniagaan/ pemilik laman web pada masa kini.

Seiring dengan budaya dan juga cara hidup masyarakat moden, umum sudah mengetahui bahawa pengguna internet hari ini bukanlah mereka yang terdiri dari mereka suka “surf” internet di cyber cafe seperti yang kita lihat 10-15 tahun yang lepas.

Hakikatnya internet sudahpun boleh dilayari oleh semua pengguna yang memiliki peranti komunikasi berteknologi tinggi seperti smartphone (Blackberry, iPhone) dan TabletPC (iPad dan Galaxy Tab) pada bila-bila masa… dan di mana jua.

Benar.

Pasaran internet semakin luas. Pun begitu, terdapat banyak lagi laman web yang tidak menyokong sistem “mobile internet” atau dengan lain perkataan “tidak mesra pengguna”.

Kesannya, laman web tersebut tidak boleh dibuka dan jika berjaya dibuka pun, rekabentuk laman web sudah berubah kerana sistem laman web yang tidak menyokong peranti yang ada.

Apabila ini berlaku, kebarangkalian untuk pengguna internet TIDAK melayari laman web itu teramatlah tinggi. Berbanding dengan sistem laman baru yang dinamakan sebagai SRW (Super Responsive Website).

Dan bagi jawapan bagi soalan di atas, IYA… sudah pasti kami boleh membantu.

Saya sudah memilikki blog,apa kah perlunya saya bertukar ke web

Tujuan penggunaan blog atau web adalah sama tetapi berbeza dari segi rekabentuk dan persembahan juga berbeza pada cara olahan isi kandungan.

Saya sudah menggunakan laman sosial seperti Facebook untuk mempromosi perniagaan.Adakah saya masih perlu ada laman web?

Facebook ialah satu laman web yang dimilikki oleh Mark Zuckerberg.Beliau mencipta kegemilangan dan kejayaan dalam perniagaan selepas memilikki sebuah laman web iaitu www.facebook.com.Ramai diantara kita yang menumpang laman web facebook untuk pelbagai tujuan.Sampai bila kita harus jadi penumpang pada laman web milik orang lain.Kini sudah tiba masanya kita milikki laman web sendiri.Mana tahu anda juga akan berjaya seperti Mark Zuckerberg

Saya sangat berminat untuk berniaga secara dalam talian tetapi saya tiada produk.Bagaimana untuk saya mulakan?

Bagus.Anda berkeinginan besar untuk cari pendapatan tambahan melalui internet.Berbalik kepada ketiadaan produk,anda disyorkan supaya mengunjungi mana mana kedai pemborong sekitar anda.Sebagai contoh,jika anda berminat untuk berniaga tudung,cuba cari sekitar daerah anda kemungkinan ada pemborong tudung atau anda boleh buat carian google.Dapatkan senarai harga dan gambar tudung rekaan terbaru.Anda boleh berbincang dengan pemborong itu berkenaan harga dan sebagainya.

Anda juga boleh dapatkan khidmat bantuan dari kami .